verlatingsangst mantas hesthaven g1WdcKcV3w unsplash
Verlatingsangst

Van vrees
    naar vrijheid

Verlatingsangst

Voel jij dit ook?

  • Vind je het moeilijk om alleen te zijn?
  • Ben je snel verliefd en denk je dan constant aan hem of haar, en droom je al vroeg over een prachtige toekomst samen?
  • Raak je in paniek bij het idee dat je relatie uit kan gaan?
  • Wanneer de ander niet reageert op je Whatsappje of telefoontje, dan denk je dat het mis is tussen jullie.
  • Heb je constant bevestiging nodig van je partner, dat je ok bent en dat het goed zit tussen jullie?

Verlatingsangst is gerelateerd aan relatie- of liefdesverslaving. Verlatingservaringen in je (vroege) jeugd zijn in je lichaam opgeslagen. Je bent je hier vaak niet van bewust, maar zij hebben wel effect op het hier en nu. Immers, als een heel jong kind een verlatingservaring had, voelde dat zeer onveilig, want het had zijn ouders nodig om te overleven. De angstige gevoelens zijn opgeslagen en kunnen in het hier en nu worden getriggerd door nieuwe situaties zoals bijvoorbeeld in een (nieuwe) relatie met een partner. Daardoor kun je je onzeker, gespannen en angstig voelen, en ga je onbewust proberen die gevoelens te verminderen door bij je partner aan te kloppen voor aandacht en bevestiging dat je ok bent, en dat het goed zit tussen jullie. Dit kan claimend gedrag veroorzaken, wat dan de ander weer kan afstoten. Precies wat je niet wilde!

Nothing can bring you peace but yourself.

Ralph Waldo Emerson

Hechtingsstijlen

In de psychologie worden onder andere de angstige -, de gepreoccupeerde en de ambivalente hechtingsstijl beschreven, waarvan verlatingsangst een kenmerk is. Wanneer ouders om de een of andere reden er niet waren of konden zijn voor hun kind, kunnen heftige en minder heftige situaties verlatingsangst veroorzaakt hebben. Denk aan verslavingen, ziekte in de familie, depressiviteit, maar ook het afwezig zijn van ouders door werk, of een ziekenhuisopname.

Om te zorgen dat de ouders het kind blijven verzorgen, ontwikkelt het kind overlevingsstrategieën, zoals bijvoorbeeld claimen, huilen, of pleasen (aanpassen). Onbewust ontwikkelt het kind ook gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn, er niet toe toen’, en een grote angst voor afwijzing en verlating.

De aangeleerde overlevingsstrategieën die toen werkten en nodig waren om te overleven heb je meegenomen naar je volwassen leven en je gebruikt ze (onbewust) nog steeds. Echter, nu kunnen ze in de weg zitten van een relatie met een gezonde partner, want je claimende gedrag helpt de relatie al vroeg om zeep. Of je kiest (onbewust) verkeerde, ongezonde partners, en kan vervolgens niet uit de relatie loskomen, omdat dan de oude angsten van verlaten worden weer aangewakkerd worden.

Niet kunnen stoppen

Mensen met verlatingsangst vinden hun eigen reacties op die angst vaak heel vervelend. Het onzekere, angstige gedrag kan gekmakend voelen en het claimende, jaloerse gedrag kan de ander juist wegduwen. Zo willen ze helemaal niet zijn maar ze kunnen het gedrag maar moeilijk stoppen. Ze lijken niet los te kunnen komen uit een relatie die soms helemaal niet gezond is. Er is sprake van relatie-of liefdesverslaving.

Er is hoop

De overlevingsstrategieën waren op het moment van ontstaan logisch en adaptief, ze hebben je immers door je jeugd heen geloodst. Dus, ze zijn niet gek, maar kunnen wel gekmakend zijn.

Gelukkig is er hoop. Met hulp van therapie kunnen deze oude patronen doorbroken worden. We gaan dan aan de slag met het loslaten van oude pijn en het begrijpen en ontkrachten van hiermee verbonden, onnodige of onhandige overlevingsstrategieën.

 

Kan ik jou ook begeleiden om deze patronen, die een gelukkige, gezonde relatie in de weg staan, te doorbreken?

Scroll naar boven