Van lijden,
naar liefhebben
Alles is relaties
De kwaliteit van je relaties met anderen en met jezelf bepaalt voor een groot deel hoe gelukkig je je voelt. Kun jij jezelf zijn in relaties, in je relaties met vrienden en familie, en met je partner? Kun jij je eigen natuurlijke gevoelens, behoeften en verlangens uiten en daarop actie ondernemen? Heb je verlatingsangst en ben je diep van binnen bang om verlaten te worden? Cijfer jij jezelf weg ten behoeve van een relatie?
Of misschien heb je bindingsangst en vermijd je juist een intieme relatie? Het wil maar niet lukken een beschikbare en gezonde partner te vinden.
Van de buitenkant lijkt het of je je zaken goed voor elkaar hebt. Succesvol in je baan of carrière, leuke vrienden, een mooi huis, wellicht een auto, vakanties. Maar in liefdesrelaties loop je steeds tegen hetzelfde aan. Je komt steeds in een relatie terecht met iemand die er eigenlijk niet voor je is; hij of zij is eigenlijk niet beschikbaar voor een relatie. Ondanks dat blijf je het proberen en jezelf aanpassen, om maar niet verlaten te worden. Wellicht heb je last van verlatingsangst.
Voel jij dit ook?
- Vind je het moeilijk om alleen te zijn?
- Ben je snel verliefd en denk je dan constant aan hem of haar, en droom je al vroeg over een prachtige toekomst samen?
- Raak je in paniek bij het idee dat je relatie uit kan gaan?
- Wanneer de ander niet reageert op je Whatsappje of telefoontje, dan denk je dat het mis is tussen jullie.
- Heb je constant bevestiging nodig van je partner, dat je oke bent en dat het goed zit tussen jullie?
Verlatingsangst kan leiden tot relatie- of liefdesverslaving.
Van de buitenkant lijkt het of je je zaken goed voor elkaar hebt. Succesvol in je baan of carrière, leuke vrienden, een mooi huis, wellicht een auto, vakanties. Maar in liefdesrelaties loop je steeds tegen hetzelfde aan. Wanneer je een relatie hebt voel je je snel benauwd, je bent kritisch op de ander en je bent vaak degene die de relatie eindigt. Soms voel je je aangetrokken tot mannen of vrouwen die niet beschikbaar zijn, omdat ze bijvoorbeeld getrouwd zijn. Je zou wel een relatie willen maar er is altijd een reden het nog even uit te stellen.
En toch wil je, onbewust, diep van binnen, een gezonde, vaste en liefdevolle relatie.
Herken jij dit?
- Je hebt nog nooit een langdurige stabiele relatie gehad.
- Je houdt er niet van als iemand emotioneel te dichtbij komt of veel tijd met je wil doorbrengen. Dat beklemt en benauwt je. Je wil liever tijd met je vrienden doorbrengen en het heel rustig aan doen in de relatie.
- Je bent heel kritisch binnen een nieuwe relatie en dan ga je twijfelen of dit wel de ware kan zijn.
- Je krijgt het al gauw benauwd in een relatie. Soms ga je dan vreemd zodat de relatie beëindigd wordt, of in ieder geval afstand schept tussen jou en je partner.
- Je bent bang om (weer) gekwetst te worden in een relatie.
Over Ingeborg
Mijn naam is Ingeborg Inja. Ik ben psycholoog, therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van relatieverslaving (ook wel liefdesverslaving genoemd), codependentie, verlatingsangst en bindingsangst.
Ik geef individuele therapie in mijn praktijk Healthy Relationships. Deze bevindt zich in de kop van Drenthe, op 15 autominuten van de stad Groningen.
Wat kan ik voor je betekenen?
Hoe lang loop je al met deze gevoelens rond? Iets in je heeft je aangespoord nu hulp te zoeken. Vertrouw op dat gevoel en neem contact op.